بررسی اختلاف قیمت مس سه ماهه و نقدی در بورس فلزات لندن، میتواند شمایی کلی از ارزیابی آینده بازار ارایه دهد. رصد وضعیت تقاضای چین، بهعنوان یکه تاز واردات مس در جهان، همواره برای فعالان بازار فلز سرخ بسیار حیاتی است. یکی از شاخصهای نمایانگر وضعیت تقاضا در این کشور، آربیتراژ مس است. علیرغم حرکت این دو شاخص در جهت نامطلوب از ماه پایانی سال 2019، بهنظر با عبور از نقطه بحران ناشی از ویروس کرونا، بهبود وضعیت این دو شاخص در میانمدت انتظار میرود.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» برای بررسی وضعیت بازار مس در چند ماه گذشته و همینطور تشکیل شمایی کلی از وضعیت فلز سرخ در آینده به بررسی اختلاف قیمت معاملات مس سه ماهه و نقدی در بورس فلزات لندن پرداخته شد. دیگر شاخصی که برای سنجش وضعیت بازار مس قابل اندازهگیری است، آربیتراژ قیمت است. این شاخص که اختلاف قیمت مس در بورس آتی شانگهای و بورس فلزات لندن را اندازهگیری میکند، تا حدود زیادی از تقاضای چین، بهعنوان مصرفکننده نیمی از مس جهان، تاثیر میپذیرد. لذا بررسی این شاخص نیز برای سنجش وضعیت حاکم بر بازار مس، خالی از لطف نیست.
هنگامی که قیمت مس سه ماهه از قیمت نقدی پیشی میگیرد، اصطلاحا بازار را در وضعیت کانتنگو ارزیابی میکنند. این حالت زمانی رخ میدهد که خوشبینی به آینده بازار وجود داشته و انتظار افزایش قیمتها در آینده وجود دارد. برعکس این حالت را در اصطلاح بکواردیشن مینامند. زمانی که انتظار کاهشی شدن قیمتها، بر اثر اتفاقات مختلف موثر بر بازار وجود دارد. اختلاف معاملات مس سه ماهه و نقدی در بورس فلزات لندن در بازه حدود 6 ماهه بهدست آمده که نتایج آن در نمودار 1 قابل مشاهده است.

همانطور که در نمودار 1 مشاهده میشود، بازار در 6 ماهه گذشته، همواره در حالت کانتنگو قرار داشته است. این موضوع نشان از آن دارد که قیمت مس در سطوح پایینتری از انتظار قیمتی متناسب با عرضه و تقاضا در حال معامله شدن است. یکی از اصلیترین دلایل این موضوع، جنگ تجاری بین چین و آمریکا بود که موجب عدم افزایش و یا افزایش اندک در قیمتها، علیغم وجود عوامل بنیادین همچون کاهش موجودی انبارها میشد. در سپتامبر و اکتبر 2019، به گوش رسیدن خبرهایی مبنی بر نزدیک شدن پکن و واشنگتن به توافق تجاری، موجب افزایش خوشبینیها به آینده بازار مس و افزایش قیمتهای سه ماهه شد. این امر اختلاف قیمتهای نقدی و سه ماهه را تا بیشینه مقدار در 6 ماهه مورد بررسی پیش برد. البته ضد و نقیض بودن این اخبار، از بهوجود آمدن یک روند کاملا صعودی پیشگیری میکرد.
با شروع رشد قیمت نقدی در اوایل اکتبر پس از طی کردن یک دوره نزول، اختلاف قیمتهای سه ماهه و نقدی کمتر شد و تا اوایل سال 2020 در یک کانال نسبتا ثابت قرار گرفت. اما در اوایل سال جدید میلادی، شیوع ویروس کرونا و برهم خوردن آرامش نسبی بازارهای جهانی، موجب افزایش نگرانیها در مورد تقاضای کشور چین، غول واردات جهان شد. این موضوع باعث کاهش خوشبینی به آینده بازار و کاهش اختلاف قیمتهای نقدی و سه ماهه شد. این اتفاق در حالی رخ میداد که قیمت نقدی مس نیز دچار نزول شدیدی شده بود. در ادامه افزایش امیدواریها به کنترل شیوع ویروس در روزهای اخیر، کمی جو بازار را التیام بخشید.
آربیتراژ بازار مس، بهگونهای نشاندهنده میزان تمایل چین برای واردات مس است. هنگامی که آربیتراژ مس در سطح بالاتری قرار میگیرد، نشان از افزایش تقاضای وارداتی چین دارد. از این رو آربیتراژ بالا، موجب مثبت تلقی شدن وضعیت بازار مس میشود. چراکه بازار این فلز، به مانند بسیاری از کالاهای اساسی، به تقاضای چین وابسته است. در نمودار 2 آربیتراژ مس از آگوست سال 2019 قابل مشاهده است.

همانطور که در نمودار 2 مشاهده میشود، آربیتراژ مس طی 6 ماه گذشته، تنها بعد از شیوع اخبار مربوط به شیوع کرونا منفی شده است. این شاخص نیز در بازه سپتامبر و اکتبر 2019 تحت تاثیر اخبار مربوط به حصول توافق تجاری، افزایش یافته است. در اوایل سال 2020 و تحت تاثیر ویروس کرونا، آربیتراژ بهشدت کاهش یافته و حتی در اواسط فوریه منفی نیز شده است. در ادامه با اقدامات حمایتی دولت چین از بازار، مانند تزریق پول، اعطای وامهای میانمدت با بهره پایین برای حمایت از واحدهای تولیدی، کاهش نرخ بهره و از این دست، وضعیت بهبود یافته و آربیتراژ مجددا با رشد نسبی، مثبت شده است.
با بازگشت هر دو شاخص بررسی شده در این گزارش به سطوح نرمال در روزهای اخیر، بهنظر واکنش بازار به تاثیر منفی کرونا ویروس تا سطح زیادی تخلیه شده و همینطور افزایش خوشبینیها به مهار این ویروس، انتظار برای بازگشت بازار به وضعیت نرمال را افزایش داده است.
انتهای پیام//