مدیرعامل شرکت آلومینیوم آلونیکا گفت: از بازپرداخت سود بانکی برای دریافت وام که فاکتور بگیریم، تسهیلات بانکی همیشه در زمان طلایی خود میتواند سودبخش و حلال مشکلات بخش تولید باشد؛ این در حالی است که مراحل اداری دریافت وام توسط تولیدکننده به قدری طول میانجامد که قیمتها طی این فرآیند به چند برابر میزان قبلی خود رسیده است و مشخص نیست که در آن زمان خط تولید دیگر حیات داشته باشد!
حمیدرضا افتخاری در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: شرکت آلومینیوم آلونیکا، تولیدکننده پروفیلهای آلومینیومی و مقاطع ساختمانی با ظرفیت تولید سالانه یک هزار و 200 تن است. وضعیت بازار محصولات این شرکت در 6 ماه نخست سال جاری تا کنون رضایتبخش بوده است ولی ما اگرچه به علت افزایش قیمت مواد اولیه، قیمت محصول نهایی را افزایش دادهایم و میزان تقاضا برای محصولات ما کم نشده است، نتوانستیم سودآوری لازم را داشته باشیم.
وی افزود: نسبت به مدت مشابه سال گذشته با درآمد بالاتری مواجه هستیم اما از سوی دیگر، هزینهها برای تامین مواد اولیه، مخارج داخلی شرکت و... در صورت رکود بازار و کاهش تقاضا، میتواند موجب ضرردهی شرکت شود. از لحاظ عرضه شمش آلومینیومی، این صنعت با مشکلی مواجه نیست و با افتتاح شرکت صنایع آلومینیوم جنوب(سالکو)، میزان شمش آلومینیومی که در بورس کالا عرضه میشود افزایش یافته که این امر موجب کنترل قیمت آلومینیوم در کشور نیز شده است اما تنها جهش نرخ ارز و افزایش نرخ جهانی است که بر قیمت آلومینیوم تاثیر دارد.
سالکو کیفیت محصولات آلومینیومی را افزایش داد
مدیرعامل شرکت آلومینیوم آلونیکا مطرح کرد: مواد اولیه خود را از طریق واسطهها خریداری میکنیم زیرا با ثبت نام و ارائه مدارک شرکت و همچنین سرمایهگذاری در بورس کالا باید منتطر ماند که آیا سهمیه برای دریافت مواد اولیه به شرکت تعلق میگیرد یا خیر. خرید از طریق بورس کالا چالشهای خاص خود را دارد.
افتخاری ادامه داد: گفتنی است کیفیت مواد اولیه آلومینیومی از اواخر سال گذشته تا کنون نه تنها کاهش نیافته بلکه با ورود شمشهای خالص 99.9 درصد یک هزار و 50 پوندی شرکت صنایع آلومینیوم جنوب(سالکو) به تالار بورس، با افزایش کیفیت نیز روبهرو شدهایم و تولید محصول با کیفیتتری را شاهد هستیم.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار «فلزات آنلاین» مبنی بر اینکه آیا از ضایعات نیز در فرآیند تولید استفاده میکنید یا خیر، مطرح کرد: تقریبا 80 درصد از مواد اولیه مورد استفاده برای تولید این شرکت، ضایعات آلومینیومی است. شمش مصرفی را نیز با استفاده از دستگاه DC، به بیلتهای آلومینیومی مورد نیاز خود تبدیل میکنیم.
این تولیدکننده در ارتباط با تکنولوژی مورد استفاده در این شرکت، تصریح کرد: ما برای تولید مقاطع آلومینیومی از اکسترود استفاده میکنیم. در فرآیند اکسترود پروفیل آلومینیوم، بیلتهای آلومینیوم تحت فشار از داخل قالب با شکل خاص رد شده و سطح مقطع مورد نظر را ایجاد میکنند. قدمت این روش تولید به 90 سال پیش برمیگردد! متاسفانه در حال حاضر، قادر به وارد کردن دستگاهها و ماشینآلات بهروز نیستیم. به عنوان مثال، برای تهیه یک دستگاه پرس 10 میلیمتری باید مبلغ پنج میلیارد تومان پرداخت کنیم. در کنار پرداخت این مبلغ برای خریداری دستگاه، باید همین میزان هزینه را صرف توسعه محیط کارگاه، تامین مواد مواد اولیه مورد نیاز کنیم که از نظر اقتصادی مقرونبهصرفه نیست.
کاهش فعالیت تجاری
مدیرعامل شرکت آلومینیوم آلونیکا در پاسخ به این سوال که آیا در معاملات تجاری نیز فعال هستید یا خیر، اذعان کرد: تاکنون به کشورهایی نظیر عراق از طریق واسطه یا به صورت سفارشی صادرات داشتهایم و مسائل مربوط به گمرک و ترخیص کالا و... به عهده شرکت نبوده است. در خصوص واردات هم باید گفت که عموم مواد اولیه مورد نیاز مجموعه از داخل کشور تامین میشود البته پیشتر برخی از قالبهای اکستروژن مورد نیاز خود را از کشور ترکیه وارد میکردیم که با شیوع کرونا و بسته شدن مرزها، این امر متوقف شد. کیفیت قالبهای ساخت ترکیه به مراتب از قالبهای ایرانی باکیفیتتر بود.
جلوگیری از زیان، عقبگرد از پیشرفت
افتخاری درباره طرح و برنامههای توسعهای شرکت آلونیکا، گفت: تاکنون برنامه توسعهای برای شرکت در نظر نداشتیم زیرا وضعیت بازار، به گونهای نیست که بتوانیم به ایجاد مزایای رقابتی بیندیشیم. در حقیقت، رقابت در بازار بر سر «تومان»ها است و آنقدر شرایط بیثبات است که اگر بخواهیم حرکتی اضافهتر از برنامه از پیش تعیین شده انجام دهیم و پیشروی داشته باشیم، سرمایه شرکت از بین میرود و دچار ضرردهی خواهیم شد. به همین جهت تولید خود را با تکیه بر روشهای سنتی انجام میدهیم. با توجه به توان تولید، اگر قصد وارد کردن دستگاه جدیدی مانند اکستروژن پیشرفته داشته باشیم، باید از طرفی، از دو نیروی متخصص برای کار با این دستگاه استفاده کنیم و از طرف دیگر، تولید مقاطع و محصولات مختلف برای ما هزینهبر است و مقرونبهصرفه نیست.
افزایش هزینه، دستاورد تحریم
مدیرعامل شرکت آلومینیوم آلونیکا درخصوص میزان تاثیرگذاری تحریمها بر روی فعالیت شرکت آلونیکا، خاطرنشان کرد: تحریمها بهطور مستقیم روی تولیدات و فروش ما تاثیرگذار نبوده اما به جهت تغییر هزینهها میتوان گفت باعث افزایش قیمت فلزات و مواد اولیه و مواد مصرفی مورد نیاز تمام شرکتها شده است. البته تحریمها دارای جنبه مثبت هم تا کنون بوده است. به عنوان مثال تمام شرکتهای داخلی با همه ظرفیت تولید و توان خود در حال فعالیت بوده و محصولات ساخت داخل در بازار از نمونه خارجی آنها بیشتر است. قیمت کالاهای خارجی بعد از تحریمهای وضع شده علیه ایران، به شدت افزایش پیدا کرده و همین امر موجب شده تا مصرفکنندگان نهایی که مردم هستند، به سوی خرید اجناس ایرانی با کیفیت، سوق پیدا کنند.
مرگ فرصتهای طلایی!
افتخاری در مورد بحث تخصیص تسهیلات بانکی به تولیدکنندگان در شرایط نامساعد به وجود آمده، تاکید کرد: تسهیلات ویژهای که از جانب دولت برای کمک به تولیدکنندگان آسیب دیده از شیوع کرونا، در نظر گرفته شده و توسط بانکها به برخی از تولیدکنندگان ارائه شده است، با توجه به شرایط فعلی بازار کمکی به تولیدکننده نمیکند زیرا برای بازپرداخت این تسهیلات باید حدود 18 درصد سود نیز پرداخت شود. البته باید به این نکته توجه داشت که تسهیلات بانکی همیشه در زمان طلایی خود میتواند سودبخش و حلال مشکلات باشد.
وی اضافه کرد: زمانی که یک تولیدکننده بعد بردن وثیقه به بانک و انجام مراحل اداری مربوطه و پس از معرفی شخص به دفترخانه اسناد رسمی، با این معضل که سند قدیمی شده و نیاز به ارائه سند تکبرگ است روبهرو میشود، همین امر باعث میشود تا فعالیت واحد تولیدی سه تا چهار ماه برای انجام امور دریافت تسهیلات به تعویق بیفتد و تولیدکننده برای تبدیل به سند تکبرگ مورد نظر بانک، در دفترخانه ثبت اسناد رسمی باید ماهها رفتوآمد داشته باشد. در همین حین خواهیم دید که زمان طلایی دریافت تسهیلات از بین میرود و این اتفاق خود موجب از بین رفتن تمام طرحها و برنامههای شخص تولیدکننده خواهد شد. بنده نیز برای اخذ وام از یکی از شعب بانکی، در زمانی که قیمت آلومینیوم حدود 42 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم بود، اقدام کردم و تا هنگامی که موفق به دریافت وام شوم، قطعا این عدد به 72 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم خواهد رسید!
انتهای پیام//