2 سال پیش زمانی که دونالد ترامپ بهتازگی به ریاست جمهوری آمریکا رسیده بود، پیشبینی میشد تغییرات زیادی در بازار تجارت جهانی بهوجود بیاید. چرخشهای مداوم سیاستهای دولت او بر بازار صنایع و به ویژه صنعت خودروسازی تاثیر زیادی گذاشته است.
به گزارش پایگاه خبری، تحلیلی «فلزات آنلاین»، خطری که در سال جاری میلادی وجود دارد این است که جنگ تجاری که عمده آن در سال گذشته بین آمریکا و چین بود، به یک جنگ تجاری جهانی تبدیل شود. در روزهای پایانی سال 2018 اخباری مبنی بر توافق اولیهای بین چین و آمریکا منتشر گردید که منجر به آرامش موقت بازارها شد، همچنین آمریکا که در آستانه خروج از پیمان "نفتا" بود، در نهایت با کشورهای مکزیک و کانادا به توافق رسید و پیمان تجاری جدیدی با عنوان "USMCA" جایگزین پیمان نفتا شد. با این وجود با توجه به عملکرد کنونی دولت ترامپ، از هم اکنون تردیدهای جدی درباره تعهد بلندمدت آمریکا به هر 2 توافق وجود دارد؛ بهویژه در خصوص تنشها با چین که هنوز توافقی نهایی صورت نگرفته است.
تعرفههای جدید شامل اتحادیه اروپا، ژاپن، آمریکای لاتین و سایر گزینههای ممکن بهویژه در صنعت خودروسازی میشود. این صنایع که هم اکنون نیز با افزایش هزینههای تجارت مواجه هستند، باید هزینههای اضافی را نیز تحمل کنند که این باز هم منجر به بالا رفتن بیشتر قیمت محصولات آنها میشود. به این ترتیب، صنایع خودروسازی در این کشورها همچنان باید بهدنبال تأمینکنندگان و بازارهای جدید باشند تا ضرر خود از بالارفتن هزینههای جاری را جبران کنند. علاوه بر این، همزمان با تصمیم کمپانیهای بزرگ خودروساز در دنیا برای تغییر مشتریان برای عدم پرداخت تعرفه، سایر کشورها نیز ممکن است به جلوگیری از جهش ناگهانی در میزان واردات خود و حمایت بیشتر از تولیدات داخلی متوسل شوند. نمودار شماره 1، پیشبینی تغییر درصد تعداد خودروهای وارداتی در سال جاری میلادی در بین 60 اقتصاد برتر دنیا در قارههای مختلف را نشان میدهد.
پس از بحران اقتصاد جهانی، فروش خودروهای جدید در سال 2009 به پایینترین حد خود رسیده بود، اما پس از آن به مدت 9 سال پیاپی، بازار خودرو در دنیا رشد داشته است. پیشبینی میشود سال 2019 نیز سال خوبی برای صنعت خودرو باشد؛ با این حال چند عامل بازدارنده وجود دارد که میتواند فروش را دچار کاهش کند. بهدلیل وضع تعرفههای سنگین، پیشبینی میشود در آمریکا، واردات خودرو باز هم کاهش داشته باشد و در اروپا نیز خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، موانع زیادی بر سر راه تجارت خودروها ایجاد خواهد کرد.
در این میان، چرخش خودروسازان از ساخت خودروهای با سوخت فسیلی (مخصوصا سوختهای دیزلی) بهسمت خودروهای برقی شتاب خواهد گرفت و چین بهعنوان پیشرو، به سرعت در حال تصاحب بازار خودروهای انرژی نوین است. با توجه به ثبات نسبی صنعت خودرو در سالهای اخیر، اغلب خودروسازان قادر خواهند بود با این فشارها کنار بیایند؛ با اینحال، صنایع خودرو باید تمهیداتی نیز برای مقابله با تغییرات شدیدتر در بازار بیندیشند.
