پس از عبور از قله 67 دلار در اوایل ماه جولای، قیمت نفت خام برنت روند نزولی را طی کرد و طی یکماه حدود 16 درصد کاهش داشت. اکنون، با رشد نسبی هفتههای اخیر به حدود 59 دلار در هر بشکه رسیده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، طی روزهای اخیر و پس از انتشار آمار جدیدی که نشان میداد مجموع تعداد دکلهای فعال حفاری نفت و گاز آمریکا برای نخستین بار طی 28 ماه گذشته به زیر 1000 عدد رسیده است، قیمت نفت خام برنت حدود 2 دلار در هر بشکه رشد کرده بود. نمودار 1، تغییرات قیمت نفت خام برنت را نشان میدهد.
عدم قطعیت در خصوص چشمانداز اقتصاد جهانی در میان جنگ تجاری چین و آمریکا، به بازار نفت سرایت کرده است. اکنون روند قیمت نفت خام، کاهشی شده است. چین برای نخستین بار اعلام کرد به واردات حدود 75 میلیارد دلار کالا از آمریکا (از جمله نفت) تعرفه 10 درصدی اعمال میکند و دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نیز در مقابل تهدید کرد شاید بر شدت جنگ تجاری بیفزاید. سال گذشته پس از آنکه، چین نفت را از لیست کالاهای مشمول مالیات حذف کرده بود، این امر منجر به پراهمیت شدن نفت در بازار جهانی شد. تصمیم کنونی دولت چین، شدت درگیریهای تجاری در حال حاضر را نشان میدهد که اقتصاد اول آسیا را مجبور به استفاده از عوارض دولتی روی این کالای استراتژیک به عنوان سلاح کرده است.
ریسک بحران
اگرچه آمریکا در جمع بزرگترین تامینکنندگان نفت چین نیست، این کشور به کمک رشد تولید نفت شیل از تولیدکنندگان بزرگ نظیر عربستان سعودی و روسیه پیشی گرفته است. در زمان کاهش تولید نفت اوپک، تحریمهایی که عرضه نفت از ایران و ونزوئلا را به شدت محدود کردهاند و افزایش تنشهای سیاسی در خاورمیانه، اقتصاد به شدت وابسته به واردات چین، نیاز مبرمی به نفت دارد تا رشد اقتصادی خود را حفظ کند.
تنشهای خارومیانه، همچنان ادامه دارد. مایک پومپئو وزیر امور خارجه آمریکا اخیرا گفته بود ایالات متحده هر گونه اقدامی را انجام خواهد داد تا در مدیترانه از رسیدن نفتکشهای ایرانی و تحویل نفت به سوریه جلوگیری کند؛ مسیری که از آن به عنوان یکی از مجراهای اصلی دور زدن تحریمهای آمریکا نام برده شده است.
قیمتهای نفت همچنین اخیرا تحت تاثیر آمار کاهش صادرات عربستان سعودی قرار گرفته بود؛ کشوری که بزرگترین صادرکننده نفت در جهان به شمار میرود. عربستان سعودی قصد دارد صادرات نفت خود را طی ماه سپتامبر نیز- همچون آگوست- زیر 7 میلیون بشکه در روز نگه دارد. با وجود اینکه تقاضای جدی برای نفت این کشور از سوی مشتریان فعلی وجود دارد، به گفته مقام ارشد وزارت نفت سعودی، در حال حاضر، اولویت این کشور، متعادل نگه داشتن بازار نفت است.
کارشناسان معتقدند، افزایش تنشهای تجاری، ریسک حرکت جهان به سوی بحران را افزایش میدهد؛ چرا که از سویی منجر به کاهش بیشتر تقاضای نفت خواهد شد و از طرف دیگر بازار اشباعشده فعلی نفت را در سال آینده نیز با عرضه بیشتر مواجه خواهد کرد.

انتهای پیام//